Witte wijnsoorten van licht tot vol

Witte wijnsoorten van licht tot vol

De smaakomschrijving van de wijnsoort.

1. Pinot Gris

Wijnsoort die ook wel bekend staat als Pinot Grigio. Het is een lichte, droge wijnsoort die veel voorkomt in Duitsland, Italië en Hongarije. De Duitse Pinot Gris is wat voller dan de Italiaanse Pinot Grigio. Herken hem aan een lichte mineraliteit, het lijkt soms wel alsof er een heel fijn bubbeltje in zit. Pinot Gris kan heel vlak zijn, maar ook weelderig met aroma’s van bloemen, bessen en noten.

2. Pinot Blanc 

De Pinot Blanc is een lichte wijnsoort die samen met Pinot Gris afstamt van de Chardonnay. Hij wordt vooral geteeld in Duitsland en Noord-Italië. Een Pinot Blanc is vaak iets voller dan een Pinot Gris en heeft aroma’s van niet te rijp fruit, als peer, lychee en appel. Verder herken je hem aan aroma’s als boterbabbelaar en amandelen.

3. Grüner Veltliner

Een lichte, spannende droge wijnsoort uit Oostenrijk met veel zuren en best wat pit. De wijn is sappig en herken je aan zijn zuren en kruidigheid. Het lijkt vaak ook wel of deze wijn een licht bubbeltje heeft. Aroma’s die deze wijn kenmerken zijn peper en bessen.

4. Riesling

Een zeer aromatische wijnsoort uit Duitsland die wijnen oplevert van droog tot zeer zoet. Het is een lichte wijn met aroma’s van limoen, groene appel en jasmijn. Het aroma waar de Riesling om bekend staat is echter petrol. Dit aroma tovert een lach op het gezicht van menig Riesling fan.

5. Sauvignon Blanc

Een zeer populaire en onvergetelijke witte wijn die bekend staat om zijn intense aroma’s en hoge zuren. Deze wijnsoort heeft in koude klimaten aroma’s van groene appels, grapefruit, buxus, kruisbessen en gemaaid gras. In warme klimaten openen de aroma’s zich verder en ruik je tropisch fruit en passievrucht. Een opvallend wijnaroma dat veel gebruikt wordt in het omschrijven van Sauvignon Blanc is kattenpis. Volgende keer toch op zoek naar die kat en de buxus in je glas?

6. Verdejo

Een fijne, lichte wijnsoort uit voornamelijk de Rueda, Spanje. Een zacht frisse wijn met aroma’s van limoen, meloen, bleekselderij, grapefruit en witte perzik.

7. Chenin Blanc

Cheninc Blanc is een verfrissende zachte wijnsoort die we kennen uit de Loire, Frankrijk en Zuid-Afrika. Hier wordt de wijn ook wel Steen genoemd. De wijn heeft een licht tot medium body en kan je herkennen aan aroma’s als bloemen, honing, noten, peer en kiwi.

8. Airén

De meest aangeplante witte wijnsoort, voornamelijk in Spanje. Verassend, want lang niet iedereen kent deze druif. Misschien komt dat omdat de meeste Airén druiven gebruikt worden voor brandy. De Airén druiven die wel in wijn terecht komen, zitten vaak in een blend met Viura, Verdejo en Sauvignon Blanc. Airén wijnen hebben een medium body en aroma’s van appel, ananas, banaan, grapefruit en rozen.

9. Trebbiano

De meest aangeplante druif in Italië, ook wel Ugni Blanc genoemd wordt. Een stevige, droge witte wijn met een fruitige geur van citrus, noten, appel en groene kruiden.

10. Gewürztraminer

Een ongewone, aromatische wijnsoort uit Duitsland. De wijn heeft een medium body, is laag in zuren en heeft intense aroma’s van gember, lychees, bloemen en mandarijn.

11. Viognier

Een rijke, droge, witte wijnsoort die snel aan populariteit aan het groeien is. Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar groeit nu ook veel in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Viognier wijnen hebben een medium body en zijn te herkennen aan aroma’s als bloemen, abrikoos en perzik. Ze worden ook wel eens opgevoed op hout, waarna ze iets rokerigs kunnen hebben.

12. Chardonnay

Misschien wel de meest bekende witte wijnsoort. chardonnay druiven worden over de hele wereld aangeplant en laten zich gemakkelijk vinifiëren. Een Chardonnay kan dan ook licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Typische Chardonnay aroma’s zijn perzik, tropisch fruit, citrusvruchten, boter, toast en ananas.

Tilbage til blog