Rode wijn informatie en basisprincipes

Rode wijn informatie en basisprincipes

1. Pinot Noir

Heel herkenbaar aan zijn lichte kleur. Pinot noir is heel populair en kan je terugvinden in rode, witte, rosé en mousserende wijn. Pinot Noir als rode wijn kan een beetje boers ruiken, maar is vaak heel verfijnd. De wijn heeft veel rood fruit en wat kruidigheid. Denk aan rode bessen, aardbeien en viooltjes. Pinot Noir wordt vaak gerijpt op Franse eikenhouten vaten, die de wijn fluweelzachte vanille geuren meegeven.

2. Gamay

Lichte, fruitige wijnsoort met een lichte tot medium body. De wijn heeft vaak wat aards en kan je herkennen aan zijn lichte kleur. Typische Gamay aroma’s zijn aarde, frambozen, viooltjes, kersen, aardbeien en sappig fruit.

3. Grenache

Ook wel Garnacha genoemd. De druif komt veel voor in Frankrijk en Spanje, maar is het meest bekend als de druif die de bekende Châteauneuf du Pape zijn smaak geeft. De druif geeft vaak medium tot full body wijnen met een hoog alcoholpercentage. Herken de wijnsoort aan geuren als bramen, peper, kersen, leer, aardbeien, pruimen en gedroogde kruiden.

4. Zinfandel 

Een fruitige, maar stoere wijnsoort, geliefd vanwege zijn zachte rode fruit en rokerige exotische kruiden. Oorspronkelijk komt deze druif uit Kroatië, maar je vindt hem tegenwoordig ook in Italië en Californië. Zinfandel heeft aroma’s als bramen, bessen en peper, gedroogde perzik, kaneel en tabak.

5. Merlot

Merlot, wie kent hem niet? Deze wijnsoort is bekend als 1 van de druiven in de wereldberoemde Bordeaux blends, die tegenwoordig voornamelijk uit Cabernet Sauvignon bestaan. Merlot heeft een medium tot volle body, zachte tannines en veel fruit. Karakteristieke Merlot aroma’s zijn kersen, bessen, pruimen, chocola, laurierblad en vanille in geval van houtrijping.

6. Carménère

Een zwaar ondergewaardeerde wijnsoort, behalve in Chili. Daar is de Carménère uitgeroepen tot nationale druif. Carménère geeft zachte wijnen, met medium tannine, zuren en body. Herken de wijnsoort aan zijn intense kleur en de aroma’s als paprika, peper, frambozen, pruimen en vaak vanille. Carménère heeft een stevige, volle afdronk.

7. Sangiovese

De trots uit Toscane en de ster achter de bekende Chianti wijnen. Sangiovese is de meest aangeplante blauwe wijndruif in Italië. De druif geeft stevige wijnen met redelijk wat tannine en zuren. Herken Sangiovese aan zwarte bessen, bramen, oregano, koffie en bosbessen.

8. Nebbiolo

De koning onder de Italiaanse druivensoorten. Nebbiolo is de druif waar de wereldberoemde Barolo wijnen van gemaakt worden, die bekend staan als ‘de koning der wijnen en de wijn der koningen’. Het is een moeilijke druif die eigenlijk alleen in Noord-Italië groeit. De druif is vernoemd naar ‘Nebbia’, de mist die s’ochtends altijd neerdaalt in de dalen rondom Piemonte waar de druif groeit. Piemonte betekent overigens ‘aan de voet van de berg’. De Nebbiolo geeft warme en complexe wijnen met aroma’s van pruimen, chocolade, paddenstoelen, leer en anijs.

9. Tempranillo

Spanje’s bekendste wijnsoort, groot gemaakt in de Rioja. Tempranillo wijnen worden vaak jaren houtgelagerd. Het zijn zachte, maar vrije stevige wijnen. Herken de wijnsoort aan tabak, gedroogde vijgen, ceder, dille, kersen, aardbeien, rozijnen en veel tannine.

10. Cabernet Sauvignon

S ’werelds meest aangeplante wijnsoort. Cabernet Sauvignon is een kruising tussen de Cabernet Franc en de witte Sauvignon Blanc. Verrassend genoeg resulteert deze kruising in vrij donkere, volle rode wijn. Cabernet Sauvignon is vrij stevig met krachtige aroma’s. De meest herkenbare zwarte bessen en cassis. Daarnaast peper, tabak, hout, vanille en kersen.

11. Pinotage

Pinotage is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, ook wel Hermitage genoemd. Ook deze druif kwam verrassend donker en 3x zo stoer uit de kruising. Pinotage kan je herkennen aan zijn diepdonkere kleur, volle wijnen en hoge zuren. Typische aroma’s voor deze wijnsoort zijn: kersen, bramen, vijgen, munt, tabak, kruidnagel, kaneel en peper.

12. Shiraz

Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar nu de meest aangeplante druif in Australië. Shiraz of Syrah, is een volle, krachtige en kruidige wijnsoort. In Shiraz herken je veel specerijen, bramen, peper en zwarte bessen.

13. Malbec

Malbec is de absolute trots van Argentinië. In Frankrijk noemen ze deze druif ‘Côt’. De wijnen zijn bekend vanwege de warme fruitsmaken en chocolade in de afdronk. De Malbec geeft volle, stevige, maar fluweelzachte wijnen na houtrijping. Deze soort wijn herken je aan de donkere kleur van de wijn en zijn aroma’s van rijp rood fruit, tabak, chocolade, vanille en bramen.

Back to blog